понеделник, 23 март 2015 г.

козунак със заквасена сметана


Това е грабвайте кофичките с кисело мляко ииииииии.



Правя козунаците си сама от няколко години.Естествено първият ми беше абсолютен провал..... :).И защо ????? Се питах аз и открих грешката си.Така се получава при хора които месят питки...Като мен.Козунак се прави като сладкиш.(Казвам ви го под секрет)Значи трябвало е да се разбие захарта с млякото и яйцата до пълно разтопяване.....А аз буф при брашното.Сега ми е много смешно ама така ми се пада като не внимавам в рецептите.Нали ми е всичко "на око".
Сега мога да ви споделя една рецепта,не знам от къде съм я преписала,който си я познае да се обажда.....
Козунак със заквасена сметана/Тестото е за два средни или един голям козунак/ Продукти: 3яйца+1белтък/жълтъка за намазване/ 200 гр. заквасена сметана 150 гр захар /може по желание да се добави още/ 60гр масло +40 гр олио щипка сол кубче мая настъргана портокалова и лимонова кора кора 750 грама брашно Начин на приготвяне Активираме маята с малко затоплено прясно мляко,малко захар и брашно Разбиваме яйцата със захарта и заквасената сметана.Добавяме останалите продукти и постепенно брашното.Добавяме лъжица по лъжица и мазнината до пълното и усвояване.Месим до меко не лепнещо тесто.Оставяме да втаса до утрояване на обема. Оформяме козунака по избор като можем да добавим локум,стафиди,други сушени плодове. Оставяме отново да втаса .Мажем с жълтък смесен с 1 с.л.олио и 1 с.л. прясно мляко.Поръсваме обилно с кристална захар и печем на 200 градуса за 10 минути и след това на 170-160 градуса До пълно изпичане.Можем да проверяваме с дървено шишче.