събота, 22 февруари 2014 г.

Тестото е моята страст.Предлагам ви едни фокачи които ни станаха любими.Продуктите за тях са:475гр.брашно.
1ч.л захар
1ч.л сол
1ч.л суха мая
3с.л. зехтин
275 мл.вода.
маслини и сирене.Риган за поръсване.
Омесваме продуктите до меко не лепнешто тесто.
Оставяме да втаса
върху набрашнена повърхност разделяме тестото на две части.
разточваме всяка от тях на елипса.
Намазваме със зехтин и на едната слагаме парчета сирене ,а на другата половинки маслини.
поръсваме с риган и оставяме да починат за около 20 мин.
Печем за 15 мин на 200 градуса.
Да ви е сладко

Моето много шоколадово Браунис за" Свети Валентин".
150 г шоколадови пелети /
обикновен шоколад/
80 г тъмно неподсладено какао /1
непълна ч.ч./
160 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
150 г захар /1 ½ ч.ч./
150 г студено краве масло /
маргарин/
2 яйца
1 капсула ванилова есенция /2
ванилии на прах/
За крема
60 мл студено прясно мляко
50 г меко краве масло
100-150 г пудра захар
50-60 г тъмно какао /1/2 ч.ч./
 
1ванилия на прах/
брашно за поръсване
краве масло за намазване
1. В купа пресяваме тъмното какао, добавяме и содата.
2. Слагаме половината от кравето масло, заливаме със 100 мл
вряла вода и разбъркваме добре. Добавяме яйца и
продължаваме да бъркаме. Слагаме останалата част от маслото.
3. След като се получи еднородна смес, добавяме брашно и
захар, наливаме още 150 мл хладка вода и ароматизираме с
ванилия.
4. Слагаме пелетите, разбъркваме за кратко.
5. Прехвърляме в намаслена и набрашнена тавичка за печене
/20-22 см/. Поставяме в средата на предварително затоплена
фурна и печем на 180 градуса в продължение на поне 20-25
мин.
6. Приготвяме крема. В купа слагаме пудрата захар и мекото
краве масло, размачкваме с вилица. Прибавяме какао, поливаме
с ванилова есенция.
7. Наливаме част от прясното мляко, мачкаме отново с вилица,
след което разбиваме за кратко с миксер.
8. На части доливаме и останалото мляко и бием, докато се
получи пухкав крем. Оставяме сладкиша да изстине напълно в
тавата, след което го изваждаме.
9. Нанасяме крема върху напълно охладения сладкиш
Получи се великолепен сладкиш.Опитайте го и вие никак не е труден

Пълнена патица

Никога не бях опитвала патица,може би от горчивия ми опит ,едно лято на язовир "Доспат"Бях на около 12 години и човека който стопанисваше станцията ни покани на разходка с катер.Ято диви патици прелетяха и той уби 2.Вариха ги почти цял ден след което сачмите омекнаха ,патиците не.И така аз останах с убеждението че това патицата е изключително жилаво същество.
Докато съпруса ми не ми донесе патица от супер маркета.И аз реших да се престраша.Ето я в целия и блясък.
Нарязах картофи и ги сложих на дъното на бабината удобна тава.
Патицата измих подсуших и посолих.
Плънката е традиционна:ориз ,лук,малко свински пушени гърди нарязани на ивици и това всичкото задуших.
Напълних патицата вътре а и от към гушата между месото и кожата.
Заших и сложих върху картофите.
Отгоре нарязах бекон на тънко и направих одеалце с което завих патето.Сипах чаша бяло вино и чаша пилешки бульон.Завих с фолио.Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за около един час.Час и половина.
Отвиваме и допичаме до златиста коричка като преди това сме бутнали бекона върху картофите.
Получи се великолепно ястие .Нямаше нищо общо с патиците от детските ми години.:)

Да ви е сладко!!!!!!

Купих си тиква....И какво да я правя....Ще я напълня.
Нужните продукти:Една тиква.1 ч.ч ориз,1/2кл.кайма(смес),4 големи гъби,2 глави кромид лук.
Начин на приготвяне:Отрязваме капачето на тиквата и я издълбаваме.Посоляваме я отвътре.В тиган задушаваме с малко олио нарязания на луни лук,каймата размиваме с малко вода и я добавяме в тигана,пържим я докато стане на трохи.Добавяме нарязаните гъби и задушаваме.Добавяме измития ориз и 2ч.ч. вода.Намаляваме котлона и оставяме водата да се поеме.Посоляваме със сол и черен пипер.Със сместа пълним тиквата слагаме капачето и я увиваме във фолио.Слагаме я в тавичка и печем на 180 градуса за около 1 час.махаме фолиото и проверяваме дали е омекнала.Запичаме без капак за около 20-25 мин.


Да ви е сладко!!!!!!