събота, 1 март 2014 г.

                                       Днес е Заговяване,
Традицията повелява да се направи баница.Традицията повелява да се иска прошка.Традицията повелява да се дава прошка.
                      ПОНЯКОГА КАЗВАМЕ ДУМИ ГОРЧИВИ.
ПОНЯКОГА ПРОСТО НЕВОЛНО ГРЕШИМ.
ПОНЯКОГА СМЕ ДАЖЕ НЕСПРАВЕДЛИВИ,НО НЕКА ОБИДИТЕ ДА ПРОСТИМ!!!
НЕКА В СЪРЦАТА НИ НЯМА ОМРАЗА.
НЕКА БЪДЕМ БЛАГОДАРНИ,ДОБРИ.
НЕКА ПОМНИМ КРИЛАТАТА ФРАЗА...
"ЩОМ БОГ ТИ ПРОЩАВА, ПРОСТИ И ТИ"   
      Днес ви представям :Моята дърпана баница.
Продукти:
0,600кг.брашно,0,300мл.вода(хладка),1сл олио 1сл оцет.1ч.л сол.
Замесваме меко еластично тесто.Разделяме го на 8 топки.Поставяме ги в съд и ги заливаме с 100 мл.олио и 50 гр.масло(разтопено).Покриваме и оставяме да си починат за около 20 мин.
Натрошаваме около 350 гр.сирене.
Вземаме една питка и със силно намазнени ръце върху кухненски плот или покривка Раздърпваме с ръце до много тънка кора.Наръсваме сирене и завиваме.и така с всяко топче.Не се притеснявайте ако се скъса някъде.Редим ги в намазнена тава.Леко намазваме с олио и печем за около 30-35 мин на 200 градуса до приятен златист загар..След като извадим от фурната покриваме с чиста кърпа и оставяме да се задуши.
  

        
Прошка искам,прошка давам.Понякога и аз ранявам.Ръка приятелска подавам.За грешките се извинявам! 
             
 

петък, 28 февруари 2014 г.

Сладкиш "Цвети" с крем пудинг


Петък е.Края на работната седмица...
Трябва ни нещо калорично и сладко.
За петък следобед ви предлагам:Сладкиш "Цвети" с крем пудинг и сметана:

Продукти:
1ч.ч- 200 гр.
1.3 яйца.
2.1 ч.ч. захар
3.1 ч.ч кисело мляко смесено с 1/2 ч.л.сода за хляб
4.1/2 ч.ч олио
5.2 ч.ч. брашно смесено и пресято с 1/2 ч.л. бакпулвер 3 ч.л. с връх какао
 Крем пудинг сметана от /LIDL/ 0,500 l прясно мляко
сметана за украса и настърган шоколад.

Начин на приготвяне:

 
Разбиваме яйцата със захарта на пяна.Добавяме киселото мляко с угасената в него сода.Олиото.Разбиваме.Добавяме брашното с бакпулвера и пресятото какао.Разбиваме добре.
От тази смес изпичаме два блата които охлаждаме върху скара.Приготвяме крема по начина описан на опаковката.Слагаме единия блат върху поднос и намазваме с леко охладения крем.Отгоре поставяме другия и притискаме леко.Дори да излезе малко от крема го размазваме по страните.Отгоре довършваме със сметана и настърган черен шоколад.
Да ви е сладко!

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Днес ви предлагам рецепта която изглежда красиво и е много вкусна.
                                   Патладжанено ветрило
Нужни продукти:
  1. Естествено патладжан
    2.Шунка
    3.Домат
    4Моцарела
    5Кашкавал
    Сол и зехтин
    И така да започнем с приготвянето:
    Измиваме патладжана и го разрязваме надлъжно като се стараем да не стигаме до дръжката.Осоляваме го и до оставяме в цедка или гевгир да се отцеди горчилката.Когато е готов Вземаме Парчета шунка,домат и моцарела и ги пъхаме между лентите патладжан.Вземаме парче алуминиево фолио и намазваме със зехтин.Отгоре поставяме патладжана и пак накапваме със зехтин.Завиваме добре като бонбон.Печем за 25 минути на предварително загрята до 180 * фурна .Отвиваме поръсваме с настърган кашкавал и допичаме на горен реотан за още 5-10 мин.до приятен загар на кашкавала.
     
    Добър апетит!

вторник, 25 февруари 2014 г.

                           Днес реших да ви предложа нещо сладичко и калорично.

                                 Бриоши с течен шоколад
             

Нужните продукти:
  • 500 гр. бяло брашно и още за доомесване ;
  • 200 гр. топло прясно мляко
  • 20 гр. свежа мая
  • 80 гр. разтопено масло
  • 2 яйца
  • 100гр. захар 
  • 1 лъжичка мед или захар
  • щипка сол
  • пакетче ванилия                 
  • течен шоколад за намазване. 
    Начин на приготвяне:
    Тестото омесваме по познатия начин и оставяме на топло покрито с фолио да удвои обема си.
    Когато е готово го слагаме на набрашнен плот и премесваме.Оставяме го да почине за около 10 минути иначе глутена който е в него няма да ни позволи да го разточим.Късаме топчета с големина на топка за голф и разточваме на елипсовидна кора.Мажем с течен шоколад и навиваме на руло.Усукваме и леко разтегляме.Рвъзваме на възел и слагаме във форми за мъфини,предварително намаслени.Покриваме с фолио и оставяме за около 40 мин на топло.Намажете леко с разтопено масло смесено с една ванилия.Печете за около 30-35 мин. на 180 градуса .
    Да ви е сладичко!!!!
      

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Забулени яйца на фурна с моцарела:
Продукти:Яйцата са по две на човек.2 буркана червени печени чушки,
1 опаковка моцарела(или настърган кашкавал).зехтин и сол.
Яицата приготвяме по познатия начин:Вряща подсолена вода с 1 лъжица оцет(водата не трябва да ври бурно)Леко пускаме вътре яйцата с помоща на чаша или голяма лъжица.Оставяме ги да врят около 4-5 минути.Чушките режем на ленти и запържваме в малко мазнина колкото да им се изпари влагата.Слагаме ги в тавичка .С помоща на лъжица правим леки вдлъбнатини и слагаме по едно яйце.Отгоре слагаме по резан моцарела и запичаме за кратко на предварително загрята фурна на горен реотан.Само колкото да се поразтопи моцарелата.Добър апетит!!!!!

Африкански сом на фурна.:
Нужни продукти:1 сом около 1,500кг.
0,500кг. зелени чушки
0,500кг.червени чушки.
3 големи глави кромид лук
3 домата.
галета,сол и сока на 1 лимон.
0,200 мл.бяло вино

Измиваме и почистваме сома.Нарязваме го на шайби ,осоляваме го и го поливаме със сока от лимона.Оставяме го на хладно за около 2 часа.През това време в тиган с малко мазнина (зехтин)задушаваме нарязания на полумесеци лук,чушките на ленти до омекване.Посоляваме със сол и черен пипер.Изсипваме на дъното на тавичка,отгоре слагаме шайби домати .Всяка шайба от сома овалваме добре в галета.и подреждаме върху доматите .Покриваме всичко с останалите домати.Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 1 час.В добавка може да си опечете и една содена питка.
Добър апетит!