четвъртък, 7 август 2014 г.

                  Пухкав бъркан тутманик

Попаднах на тази рецепта в един от блоговете които посещавам(Щъркелово гнездо ) и реших да я споделя с вас.
Рецептата е лесна за изпълнение и не мисля че ще затрудни някого .А и дори няма да се изцапате много :)
       Пухкав бъркан тутманик      
Нужни продукти:
1.250 мл. топла вода
2,3 яйца
3.300гр кисело мляко
4.1кубче мая
5.7с.л. олио
6.1ч.л. захар
7.1 с.л. сол
8. 700 гр.брашно.
9.1к.л. сода
 300 гр сирене и 50 гр разтопено масло


Начин на приготвяне:
Ако маята ви е прясна първо я активирайте. с малко топла вода захар и брашно.След това смесете всичко (Без сиренето и маслото) и разбъркайте до лепкава гъста каша.Оставяме да втаса .В намаслена тава изсипваме половината от тестото поръсваме с 1/2 от сиренето и 1/2 от маслото.Изсипваме другата половина и с намаслени ръце разстиламе .Поръсваме с останалото сирене и масло.Печем в незагрята фурна на 170-180 градуса..Опечения тутманик покриваме с чиста кърпа за около 15 мин.
Хапнете си го с избрана от вас напитка(айрян,боза или каквото обичате)Да ви е сладко!!!!!!
                 Език с шкембе в гювече

В моето семейство много се хапват ястия  от субпродукти.Казват ,че никак не са полезни ,но от време на време човек трябва да се поглези.Това ястие хапнах веднъж в един ресторант и веднага го приложих у дома.Подготовката за него е дълга,но самото приготвяне не отнема много време.Така ,че когато имате продуктите и повечко свободно време може да си ги сварите ,нарежете и замразите и когато ви се прияде нещо по-така,ще сте готови на мига.


Моето предложение е :
       Език с шкембе в гювече
Нужни са ви:
1.Свински език-1кг.(предварително сварен и нарязан)
2.телешко шкембе(предварително сварено и нарязано)
3.4-5 глави лук
4.0,500кг гъби
 По желание печени пиперки
сол.черен пипер,червен пипер,
 Начин на приготвяне:
Нарежете лука на луни а гъбите на шайби,пипера на ленти.Задушете всичко в малко мазнина до омекване.(за целта може да използвате 1/2 чаша бяло вино)
Смесете всичко в глинен съд и печете на фурна за около 40-50 мин.
Ястието е подходящо както за основно така и за мезе.
Да ви е сладко!!!!!