четвъртък, 26 юни 2014 г.

Френска селска торта.




Скоро беше рожденния ден на малката ми дъщеря .Тъй като обичам да е всичко домашно реших да направя и тортата.Не ме бива в сладкишите но открих тортата която е точно за мен ,Не е сладка,и се точи а в точенето ме бива...Сега я представям и на вас.
Нужните продукти:
1.
Яйце 1 бр.
2.Захар 150 гр
3.Масло 50 гр.
4.мед 2 с.л.
5.сода 1 ч.л.
6.прясно мляко 200 мл.
7.брашно 400 гр.(при мен отиде малко повече)
За крема:
900гр заквасена сметана,1 кофичка кисело мляко 3,6%,7-8 с.л. пудра захар смлени орехи.
За уктаса може да използвате сезонни плодове или сладко по ваш избор.Идеално се съчетава с пресни череши или сладко от боровинки.
Да пристъпим към изпълнението:
В тенджерка смесваме разбитото със захарта яйце,масло,меда,содата и прясното мляко.Бъркаме на слаб огън до получаване на приятен цвят на злато и неустоим мириз на карамел.Тогава ще разберете че сместа е готова.Сваляме от котлона и охлаждаме леко.Сипваме пресятото брашно и разбъркваме първо с дървена лъжица след това доомесваме на ръка до меко нелепнещо тесто.Разделяме го на 7-8 топки и разточваме всяка на много тънка кора.Изрязваме с помоща на ринга от торена форма с размер 28 см.Печем върху хартия за печене за много кратко време.На 180* за около 3-4 мин.Така изпечените блатове слагаме върху решетка да се охладят.Тъй като при всяко изрязване остава от тестото в рецептата която открих препоръчват да се замрази тестото за следващие път,но за го нарязах на ленти и го изпекох,Малката ми дъщеря обра с лентичките останалия в купата крем.

За крема смесваме заквасената сметана с киселото мляко и захарта .

Започваме да подреждаме тортата.Слагаме блат и щедро мажем от крема и така с всички блатове аз сложих 7.Между някои от блатовете може да поръсите със смлени орехи и плодове.Измазвате цялата торта с крем поръсвате отвсякъде със смлени орехи и оставяте за една нощ в хладилника.
Гарантирам ви че вкуса е невероятен...

 Приятен апетит........


Пълнени свински пържоли със сос бешамел

Пълнени свински пържоли със сос бешамел


Много обичам да гледам кулинарни предавания.Преди няколко дни попаднах на една интересна и много лесна рецепта приготвена от Йоли.
Бих искала да я споделя с вас:
И така .Нужно ни е свинско месо Контра филе. (може да го замените и с пилешко филе)

Пълнени свински пържоли със сос бешамел


Нужните продукти са:

1.Свинско контра филе нарязано на много тънко

2.Тънко нарязана шунка

3.Кашкавал или топено сирене.(нарязано )

4.2 яйца,галета и брашно (за панирането)

5.сол и черен пипер.

 За бешамела:4 пълни супени лъжици брашно,0,500 мл.прясно мляко(много горещо),50 гр.масло,сол и индийско орехче.

Начин на приготвяне:Съвсем леко разчукайте между фолио поръсените със сол и черен пипер пържоли.Сложете в единия край парче шунка и парче кашкавал и прихлупете.Потопете първо в брашно после в разбито яйце и накрая в галета.Постъпете така с цялото месо .Броя зависи от порциите които ще приготвите.
Изпържете ги за кратко в горещо олио и ги подредете в тавичка.Отгоре ги залейте със соса.

Печете в предварително загрята фурна на 220* за около 30-35 мин или до приятна златиста коричка.Малко преди да извадите от фурната може да поръсите с настърган кашкавал.

 Приятен апетит.