четвъртък, 6 март 2014 г.

Днес пак сме на тестена вълна.Диетично и здравословно.
                    Киш със спанак и сос бешамел.
Продукти за основата:250гр брашно,
                                     125гр масло
                                    1 яйце.
                                     щипка сол
                                    3-4 с.л вода
За плънката: 500 гр спанак(замразен),1връзка пресен лук.100 гр сирене 2 яица.
За бешамела:30-40 гр масло,3с.л.брашно,500мл  вряло прясно мляко,1/2ч.л.сол.50гр настърган кашкавал.
Начин на приготвяне:Омесваме тестото и го завиваме във фолио и го слагаме на студено .През това време си правим плънката и бешамела.Задушаваме си нарязания на ситно лук,в малко зехтин.Добавяме спанака и оставяме на котлона да се изпари всичката вода.охлаждаме и слагаме разбитите яйца и настърганото сирене.В друг съд слагаме маслото да се разтопи.Добавяме брашното и разбъркваме.Изсипваме на веднъж врялото мляко и бъркаме енергично за да не стане на бучици.Оставяме на слаб котлон до достигане на желаната гъстота.След това слагаме настъргания кашкавал.
Изваждаме тесто от хладилника и го разточваме на кора с дебелина 4-5 мм слагаме във форма за пай така че краищата да излизат.Залепваме по стените и отстраняваме излишното тесто.Печем на 180 градуса(предварително загрята)за около 15 мин
Започваме сглобяването:Върху изпеченото тесто слагаме спаначената смес ,отгоре разпределяме бешамела.Печем до приятен загар за около 10-15 мин на 180-200 градуса.

От останалото тесто можем да направим лентички и да ги сложим кръстосани отгоре .  
Да ви е сладко!

сряда, 5 март 2014 г.

        Крем супа с бекон и кротони.
Не знам на вас,но на мен винаги ми остават малки парчета зеленчуци когато приготвям зеленчукови сокове или зимнина.И нали съм си пестелива ги събирам в едно пликче във фризера.Когато се понапълни винаги приготвям крем супа.А и това е единствения начин по който малката ми дъщеря яде карфиол,тиквички и т.н. зеленчуци
Продуктите които ползвам са:карфиол,тиквичка,моркови,картофи .Нарязвам ги на дребно и ги заливам с вода която да е на около 3-4 см над тях.Сваряваме добавям сол и копър и пасирам.Ако е гъста разредете с малко готварска сметана.
Като добавка си направете домашни кротони.Нарежете сух хляб на малки кубчета полейте с малко зехтин.Сложете подправки по ваш избор и запечете до леко покафеняване във фурната.Нарежете и бекон на тънки лентички запечете на сух тиган и вече може да сервирате.Подходяща е за всеки сезон.Да ви е сладко!
Имам шприц от социализма и никога не го бях ползвала.Стоеше си скрит в дъното на гардероба.И един ден при поредното подреждане го открих...И си спомних миризмата на мамините сладки.Миризмата на масло и ванилия....Разрових се и открих и рецептата.Сега я споделям с вас.....
                 Маслени шприц сладки
Продукти:

  • 2 ½ ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. (190 гр.) меко (На стайна температура) краве масло,
  • 1 с.л. настъргани портокалови или лимонови кори
  • 1/2 пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
    Начин на приготвяне:
    Смесваме мекото масло с пудрата захар и разбъркваме.Добавяме яцето и ванилията.Разбиваме.Добавяме брашното и коричките и разбъркваме до хомогенна смес.
    Пълним шприца и шприцоваме с избраната форма в тава застлана с хартия за печене.Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна до леко потъмняване на ръбчетата.Внимавайте бързо прегарят.
    Много са подходящи за следобедното ви кафе...Да ви е сладичко!

понеделник, 3 март 2014 г.

        Сладкиша който обожавам и често приготвям.:Кодрит Кадир-Арабски сладкиш с крем карамел.
Продукти за кексовата смес:1 яйце,100 гр захар,100 мл пр.мляко,100 гр брашно,10 гр бакпулвер ,100мл олио 2чл.какао.
  • За карамела:0,800л прясно мляко.6 яйца.200 гр захар 1 ванилия.
 
Начин на приготвяне:карамел 

• Яйцата се разбиват със захарта.
• Сипва се прясното мляко, ароматизирано с ванилията.

Кексова смес: 

• Брашното се пресява с бакпулвера и какаото.
• Яйцата със захарта, след което се прибавят млякото, олиото и брашното.
• Тестото се разбърква до еднородна смес.


 В форма за торта (20-22 см  или кексова форма с дупка) се карамелизират 5 с. л. захар.
 Изсипва се сместа за карамела, след което в центъра на формата се изсипва тестото.
 Формата за торта се поставя в друга по голяма тава, в която са сипани 2 см гореща вода. 
 Фурната се загрява на 180 С.
 Тортата Кадир се пече на водна баня около 50 минути.
 Заедно с тавата от печенето (на водна баня) тортата се оставя в хладилник за няколко часа или за една нощ.
 На следващия ден тортата Кадир се обръща в поднос и се поднася.
              Да ви е сладко!
             На вниманието на дамите:За предстоящия 8 март  Ви представям :Ефектно оформяне на питка за празника.

Продуктите за тестото:0,500кг брашно,7 гр.суха мая.3с.л зехтин,1ч.л.сол,1с.л.захар,,300мл.хладка вода2 яйца(1 жълтък за намазване..Маково семе и сусам за поръсване. 
Начин на приготвяне:Смесваме всички продукти за тестото единия жълтък отделяме за намазване.Месим меко нелепнещо тесто.Оставяме го покрито да удвои обема си.Когато е готово го премесваме и го разделяме на две равни части.Оформяме дълги фитили и ги усукваме един в друг.От така приготвения фитил оформяме осмица .Намазваме с малко зехтин  и покриваме да втаса за около 30 мин.Намазваме с разбития с малко прясно мляко жълтък и поръсваме със сусам и маково семе.Печем на 180 градуса до приятна златиста коричка.