Продукти за тестото:
- 300 г брашно
- 100 г захар
- 0.5 ч.л. сол
- 200 г студено масло
- 1 яйце
- 2 с.л. леденостудена вода
За Плънката:
- 60 г галета
- 8 ябълки
- 100 г захар
- 60 г стафиди
- 4 ч.л. канела
- 2 с.л. нишесте
Един жълтък и малко сметана или прясно мляко за намазване и захар за поръсване
1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцето и добавете захарта, солта, нарязаното на кубчета маслото и водата. С пръсти смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки резени и ги сложете в голяма купа. добавете захарта, изцедените предварително накиснати във вода стафиди /за 10-15 минути/, канелата и нишестето. Разбъркайте добре.
3. Извадете тестото от хладилника и отрежете 1/3 или малко по-малко от него за лентите за решетка. По-голямото парче тесто разточете върху набрашнен плот, на голям кръг с дебелина 2 мм.
4. Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина с диаметър 22 см. С помощта на точилката прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените. Излишното тесто изрежете. Поръсете дъното с галета и изсипете пълнежа. Притиснете много добре ябълките.
5. Разточете останалото тесто върху набрашнен плот. Нарежете го на ленти с ширина 1.5 см всяка, с помощта на нож за пица. Подредете лентите върху пая, като решетка, т.е. лентите се преплитат. Намажете пая с разбит жълтък и поръсете със захар
Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час.
Няма коментари:
Публикуване на коментар