сряда, 12 ноември 2014 г.

Тестото е моята страст.Обичам да усещам брашното по ръцете си.Да оживява под натиска на дланите и да се превърне от прах в ароматно хлебче ,питка или тутманик.
Когато бях малка баба ми все ме подканяше да се науча.Но мен все ме теглеше към игрите и тези нейни занимания хич не ми допадаха.
Така и не посегнах към точилката или тестото.
Вече бях омъжена и започнах да разглеждам кулинарни групи в които умели женски ръце превръщаха брашното в изкуство.
И реших да пробвам.
Каква бе моята изненада когато още от първия път започна да ми се получава.
Изненадата ми бе още по-голяма когато усетих ,че правя всичко както баба ми го прави.
Значи и с гледане ставало стига да имаш желание.
Искам да ви представя една рецепта която е от града в който живея.Панагюрище.
 
                        Панагюрски тутманик                        

Нужните продукти:
1кг.брашно
0,500 л.хладка вода
1с.л.оцет
1с.л. олио
1 с.л.сол.
 Замесваме меко тесто което разделяме на 8 еднакви топки.Подреждаме ги в дълбок съд и ги заливаме със смес от олио и масло 1:1 (100мл олио и 100мл.масло)
Оставяме да си починат около 20 мин.
След това вземаме една топка и с ръце я разтегляме на много тънка кора.Помагаме си като си натопяваме ръцете в мазнината.Дори и да ви се получат дупчици не се притеснявайте.Поръсете с натрошено сирене и сгънете като плик.Оставете на страни и продължете със следващата топка по същия начин.Поръсете със сирене и в средата сложете първата кора със сгънатите краища надолу.Загънете пак във формата на плик и така с всички топчета.Поставете така сгънатия тутманик в намаслена тава и леко разстелете за да изпълни тавата.Полейте с малко от мазнината .
Печете на 200 градуса за 20 мин. само на долен реотан след това и на горен .Печете до зачервяване.
Хапнете го топъл с кисело мляко.Да ви е сладко

Няма коментари:

Публикуване на коментар