събота, 22 март 2014 г.

Предполагам ,че всяка домакиня разполага с малко повече свободно време през уикенда.Поне при мен е така.И когато цялото семейство си е у дома на всеки му се прияжда нещо по-така.
Днес ви предлагам една класическа рецепта за Ябълков пай.
Продуктите за него се намират във всеки дом и не е трудно да го приготвим.
Нужните продукти:Продуктите за тестото:
250 гр. брашно
50 гр. пудра захар
125 гр. масло
1 яйце
щипка сол
Плънката:4-5 Ябълки
6-7 с.л.захар
1ч.л. канела
по желание стафиди накиснати в малко ром.
Начин на приготвяне:
Предлагам ви най напред да започнете с обработката на ябълките ,за да могат да изстинат.
Обелете ги,почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета.В тиган ги сложете заедно със захарта и ги оставете за около 5-10 минути.Не ги оставяйте да се разварят.Трябват ви леко омекнали и попили от сиропа.Изключете котлона и добавете канелата.
Да пристъпим към тестото:Пресейте брашното заедно с пудрата захар.Нарежете маслото и добавете яйцето.Маслото не трябва да е разтопено а на стайна температура.Омесете меко тесто.При необходимост добавете още брашно,да не ви лепне.Увийте го във фолио и го оставете в хладилника за около 30 мин.
Вземете форма за пай или тавичка с нисък борд.намажете я с масло .Разточете тестото на кора по голяма от формата ви.Сложете я на дъното така че да излиза от формата и леко притиснете по стените.С обратната страна на нож отстранете останалото тесто.Разпределете плънката върху кората,ако ви е останала течност в ябълките не я слагайте.От останалото тесто оформете лентички и ги поставете преплетени отгоре.Намажете лентичките с разбит белтък и посипете със кафява захар.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.Не давам точно време защото всяка фурна е различна.
Готовия пай оставете леко да се охлади.Нарежете на триъгълни парчета и полейте със сиропа от ябълките.
"Апетита идва с гледането"
Да ви е сладко!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар