четвъртък, 6 март 2014 г.

Днес пак сме на тестена вълна.Диетично и здравословно.
                    Киш със спанак и сос бешамел.
Продукти за основата:250гр брашно,
                                     125гр масло
                                    1 яйце.
                                     щипка сол
                                    3-4 с.л вода
За плънката: 500 гр спанак(замразен),1връзка пресен лук.100 гр сирене 2 яица.
За бешамела:30-40 гр масло,3с.л.брашно,500мл  вряло прясно мляко,1/2ч.л.сол.50гр настърган кашкавал.
Начин на приготвяне:Омесваме тестото и го завиваме във фолио и го слагаме на студено .През това време си правим плънката и бешамела.Задушаваме си нарязания на ситно лук,в малко зехтин.Добавяме спанака и оставяме на котлона да се изпари всичката вода.охлаждаме и слагаме разбитите яйца и настърганото сирене.В друг съд слагаме маслото да се разтопи.Добавяме брашното и разбъркваме.Изсипваме на веднъж врялото мляко и бъркаме енергично за да не стане на бучици.Оставяме на слаб котлон до достигане на желаната гъстота.След това слагаме настъргания кашкавал.
Изваждаме тесто от хладилника и го разточваме на кора с дебелина 4-5 мм слагаме във форма за пай така че краищата да излизат.Залепваме по стените и отстраняваме излишното тесто.Печем на 180 градуса(предварително загрята)за около 15 мин
Започваме сглобяването:Върху изпеченото тесто слагаме спаначената смес ,отгоре разпределяме бешамела.Печем до приятен загар за около 10-15 мин на 180-200 градуса.

От останалото тесто можем да направим лентички и да ги сложим кръстосани отгоре .  
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар