неделя, 26 октомври 2014 г.


И като се е навъсило небето ,и като се е раздухал вятър,и като е замирисало на сняг!
Дойде им времето на тиквите.
Пак си спомних бабината къща и миризмата на печена тиква,а тикви на село Дал господ.
Големи ,малки.Жълти ,сиви,зелени .Каквито се сетиш.
Слагаше нарязаната тиква на големи парчета заедно с корите, в тавата и я поръсваше със захар.Колко ли?????
Винаги на око.:) Наливаше малко водичка.И я слагаше във фурната на печката "Циганска любов" и я оставяше там да си омекне.После я поръсваше пак със захар и засилваше огъня да хване коричка.
И ние грабвахме лъжиците и още топла топла почвахме да я ядем.
Днес ви представям моя вариант на :

        Печена тиква на кори
Нужна ни е естествено тиква,Измиваме я хубаво и я почистваме от семките(които естествено ще изсушим и опечем за дългите зимни вечери)Нарязваме я на по големи парчета.Слагаме в тавичка и поръсваме със захар.Наливаме малко вода.Покриваме с фолио и печем ма предварително загрята фурна за около 40-45 мин. на 200-220 градуса.Махаме фолиото,поръсваме щедро със захар и запичаме до карамелизиране на горен реотан

Полейте всяко парче тиква с мед и натрошени орехи.
Да ви е сладко!!!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар